Eroottinen romaani – rohkean kirjoittajan Unelmalista

Eroottinen kirjallisuus on suosiossa pitkän kuivan kauden jälkeen. Ensimmäisenä Pandoran lippaan kannen avasi L.E. James kirjallaan Fifty Shades of Gray, joka levisi kulovalkean tavoin ympäri maailman. Eroottisuus kirjallisuudessa on nyt kuuma aihe, liekö sykäyksen asialle osaltaan antanut koronapandemia, joka erotti ihmisen ihon toisesta pitkäksi aikaa. Niin tai näin, nyt on taas lupa nauttia kirjallisesta eroottisuudesta. Tässä artikkelissa syksyllä eroottisen esikoisensa julkaiseva Kirsi Karhu kertoo polustaan kirjailijaksi ja antaa viisi vinkkiä seksistä kirjoittavalle.

ak kustannus

Unelmalista löytyy myös kirjastostasi!

 

Jututan Kirsiä kesän 2021 korvilla, jolloin hänen esikoisestaan Unelmalistasta leivotaan syksyn eroottista kirjatapausta, kirja löytyy Basam Booksin syksyn uutuusluettelosta:

 

Tästä kirjasta tänä syksynä puhutaan!
Unelmalista on seksipositiivinen, aikuisen naisen odysseia, jossa rohkea kehollisuus kohtaa kesäisen Suomen. Missiotaan vapaasta seksistä toteuttaessaan Meiju joutuu miettimään, milloin yksityinen on jaettuna ihanaa, milloin jopa painajaismaista.

Unelmalista on lihallinen romaani Meijun eroottisesta matkasta, jolla hän tapaa miehiä, naisia ja pariskuntia riemukkaan seksin merkeissä. Instagramin, blogin ja eroottisen e-matkaoppaan julkisuus törmää toisaalta liian lähelle hiipiviin some-seuraajiin, toisaalta omaan ja toisen ihmisen yksityisyyden tarpeeseen.

Kuka omistaa oikeudet yhteiseen todellisuuteen? Entä, jos perheenjäsenten yksityisyys vaarantuu? Voiko rakastaa ja olla suhteessa omistamatta toista?

 

Lueskeltuani Kirsin käsikirjoitusta mieleeni häivähti tuttuuden tunne. Missä muualla olen kohdannut näin suorasukaista, rohkeaa mutta vaivattomasti ja häpeämättömästi soljuvaa tekstiä seksikohtauksissa? Missä muissa teoksissa kaunokirjalliset ansiot kehystävät väliin soveliaan roisia kerrontaa?

 

Kirsin eroottisten kohtausten kuvauksissa on tunnistettavissa suorasukaista henrymillermäistä tyyliä

 

Seksikohtauksien kirjoittaminen tuntuu olevan monelle kirjoittajalle vaikea rasti. Kyselläänpä Kirsiltä hieman, miten hänen polkunsa kirjailijaksi polveutui, ja mitä hän ajattelee eroottisesta proosasta?

 

Miten sinusta tuli kirjailija?

Ensimmäinen julkaistu tekstini on 80-luvun lopulta, luovan lukiomme runoantologiassa. Sen jälkeen onkin ollut pitkä tauko julkaisuissa. Kirjoittelin runoja vain nettiin, kunnes ystäväni innosti minut viisi vuotta sitten Sodankylän kirjoituskursseille.

Sodiksen jälkeen aloin kirjoittamaan tavoitteellisesti: ensimmäinen työstämäni kässäri on dekkari, se lojuu vielä pöytälaatikossa.  Kävin monilla kirjoituskursseilla, sain ideoita ja vertaistukea. Aloin ahmimaan kirjoja samalla tahdilla, kuin aikoinaan nuoruudessa. Luen kaikenlaista, noin sata kirjaa vuodessa.

 

Miten löysit Meijun?

Halusin pari vuotta sitten osallistua kirjoituskilpailuun ja mietin aihetta kässärille. Jostain putkahti päähäni tyyppi, joka kiertää suhteista vapaana kesäisessä Suomessa ja kirjoittelee reissustaan blogiin ja Instagramiin.

Aluksi Meiju oli hiukan tasapainoton ja kävi keskustelemassa terapeutilleen aika ajoin. Toiseksi päähenkilöksi ilmaantui Late, joka on tavallaan Meijun vastavoima, yksityinen siinä missä Meiju on julkinen.

Kirjoittamisen aikana kävin useammallakin kirjoituskurssilla. Annen Kirjoitetaan oma kirja-kässärikurssilla rakenne muovaantui ja tein kokeiluja: yritin mm. saada tarinaan draaman kaarta. Meiju ei vain taipunut ”Sankarin myyttiseen matkaan”.

Sukella päähenkilöön -kursseilla Meiju ja Late saivat enemmän lihaa luittensa ympärille. Ymmärsin enemmän Meijun toiminta- ja selviytymistavoista. Meiju on luonnonlapsi, joka ahmii kaikenlaista, hänen selviytymistyylinsä on aito leikki. Late on hyvin yksityinen ihminen, joka haluaa rauhaa ja omaa tilaa, mutta on pohjimmiltaan herkkä ja aistii luontoa tarkasti.

 

Kässärikurssilla Unelmalistan genre kirkastui

 

Anne oli koko ajan mukana henkilökohtaisena sparraajana ja esilukijana, ja viimeisen puoli vuotta tekstiä kävi läpi kanssani mentorina myös kirjailija Siri Kolu.

Sirin ohjauksessa Meijun terapeutti muuttui kustannustoimittajaksi. Meiju ei ollut enää tasapainoton, vaan omanlaisensa ihminen, persoona. Silloin mietittiin tarkkaan myös tekstin kehopositiivisuutta, tasa-arvoisuutta ja suvaitsevaisuutta.

”Meiju on omalla tavallaan anarkisti. Hän lainaa, muttei halua omistaa. Hän ei muutu. Ihmiset hänen ympärillään muuttuvat.”

 

Mikä erotiikasta kirjoittamisessa viehättää?

Kaikki kirjoittaminen viehättää. Minulle erotiikka kuuluu kirjoittamiseen siinä kuin elämäänkin.

Jos luontokuvauksia voi kirjoittaa tarkasti, miksei myös seksikohtauksia?

Minulle erotiikasta kirjoittaminen ei ole sen vaikeampaa kuin mikä tahansa kirjoittaminen.

 

Kirsin kuva: Jamitaphotography

Kirsi Karhu

 

 

Seksistä kirjoittaminen – Kirsin 5 vinkkiä 

  1. Kuvaa havaintosi tarkasti. Tämä pätee mihin tahansa kirjoittamiseen. Tarkat havainnot ovat aina mielenkiintoisempia, kuin isot yleiset huitaisut. Kirjoita juuri sinun henkilösi näkemistä, tuntemista, maistamista, haistamista ja  kuulemista yksityiskohdista. Pienistä, tarkoista asioista, jotka voivat laajentua, kunhan lähtevät ensin tarkasti versomaan.
  2. Kirjoita, lue, koe kuvittele. Kun et voi kokea kaikkea, laita päähenkilösi kokemaan.
  3. Älä häpeile, älä suitse luovuuttasi. Editointivaiheessa voit kitkeä pahimmat rikat.
  4. Jos se ei tunnu omalta, älä punnerra turhaan. Toiset tykkäävät kirjoittaa luontokuvausta, toiset seksiä ja luontokuvausta. Joillekin ominta on romantiikka, toisille dekkari. On kuitenkin hyvä kokeilla eri tyylejä.
  5. Kursseilta saa aina uusia ideoita ja vertaislukijoita.

 

Millainen on oma Unelmalistasi?

Sen luominen on vielä kesken, se muokkautuu koko ajan. Joka tapauksessa siihen kuuluu aurinkoa ja kirjoittamista.

 

Kiitos Kirsi!

Oman Unelmalistasi voit tilata Basam Books:in verkkokaupasta

Seuraa Meijua Instassa!

Lue myös tämä artikkeli: Fifty Shades of Gray

https://akkustannus.com/luova-kirjoittaminen/kirjojen-kaupallistamisen-harmaat-savyt/

 

Haluatko oppia lisää? Sukella Kirjoittajan AarreAittaan tai lue lisää aiheeseen liittyen

Kirjoituskurssit – kirjoittajan AarreAitta

Kirjoita kommentti