Millainen on henkilösi ydinminä eli arkkityyppi? Kirjoita paremmin ja uskottavammin

Arkkityyppi heijastaa ydinminääsi, eli kaikkein olennaisinta sinussa. Ydinminä kertoo, mikä on tyypillinen ajattelutapasi ja millaisia erikoistaitoja sinulla on. Oletko miettinyt, millainen on käsikirjoituksesti päähenkilön ydinminä? Haluatko kirjoittaa päähenkilöstäsi paremmin ja uskottavammin? Nappaa avuksesi seitsemän eri persoonallisuutta, arkkityyppiä. Tule ja sukella päähenkilöösi!

 

Sukella päähenkilöön - ydinminä

Arkkityypit eli Ydinminä on yksi yhdeksästä kehittämästäni Sukella päähenkilöön– luovan kirjoittamisen työkaluista. Alunperin työkalut pohjautuvat amerikkalaisen psykologin ja terapeutin José Stevensin Personality Profile System – koulutuskonseptiin. Carita Nyberg on tuonut ihmisten erilaisuutta käsittelevän konseptin Suomeen, ja se tunnetaan meillä nimellä Tasapainon Avaimet®.  

 

Arkkityypit ydinminän peileinä

Ihmisen ydinminää kuvaavia arkkityyppejä on kaikkiaan seitsemän. Yksikään niistä ei ole toistaan parempi, mutta erilaisia ne ovat. Meillä kaikilla on erilainen kirjo käytössä näitä arkkityyppejä, kukin meistä ilmentää yhtä niistä ensisijaisesti. Yleensä korkeintaan kaksi niistä ovat dominoivia, muutama jää keskikastiin ja jälleen pari on sellaista, joita emme käytä juuri koskaan.

Kun tunnet ja tunnistat eri arkkityypit, pystyt ymmärtämään itseäsi ja muita paljon paremmin. Luovassa kirjoittamisessa arkkityypit ovat oikea aarreaitta: ajattele miten paljon erilaisia tyyppejä saat käyttöösi tutustumalla näihin seitsemään arkkityyppiin syvemmin!

Arkkityypit ovat:

 • Taitaja
 • Tarinoija
 • Avustaja
 • Pappi
 • Soturi
 • Kuningas
 • Tutkija

Arkkityypeistä on saatavilla myös e-opas.

 

Ydinminä kirjoittajan työkaluna

Näitä seitsemää arkkityyppiä, niiden ominaisuuksia ja niille tyypillistä käyttäytymistä voi hyödyntää tehokkaasti luovan  kirjoittamisen tukena. Ne ovat loistavia apuvälineitä monessa eri tilanteessa ja kirjoittamisen tyylilajissa. Syvällistä tietoa arkkityypeistä voi hyödyntää loistavasti proosa – ja draamateksteissä, mutta niistä voi olla arvaamatonta iloa yhtälailla tietokirjoittajalle tai runoilijalle.

 

Kun henkilön ydinminä on tunnistettavissa  loogisena ja uskottavana tarinan eri vaiheissa, saa lukija vahvan tunteen siitä, että tämä henkilö on aito, oikea.

 

Arkkityyppejä voit hyödyntää vaikkapa, kun haluat

 • suunnitella draama- tai proosakäsikirjoituksessa henkilögallerian
 • löytää henkilöiden välille ristiriitoja
 • kirjoittaa parodisen tai koomisen hahmon (arkkityypin karrikointi)
 • löytää uskottavat ulottuvuudet henkilöösi, sekä positiiviset että negatiiviset luonteenpiirteet
 • tietää, miten henkilösi suhtautuu muihin arkkityyppeihin
 • löytää tietokirjoittajana, haastattelijana, toimittajana tai elämäkerturina kohteesi ydinminän
 • kirjoittaa uskottavasti siitä, miten tietynlaisen ydinminän omaava henkilö käyttäytyy kriisissä

 

Sinun vuorosi – tee tämä harjoitus!

Mitä uutta tulossa?

Tässä käyttöösi lisäkuvausta Taitajasta.

Lue teksti ja kirjoita sen jälkeen kaksi eri kohtausta, jossa hyödynnät  tämän taitajatyypin ydinminää

 1. positiivisena
 2. stressissä

Yksi asia on varmaa: Taitaja on se luova tyyppi. Hän on kekseliäs ja kurottaa aina kohti uutta. Jos henkilösi on keksijä tai muuten innovatiivinen tyyppi, on hänessä tuhti ripaus taitajaa!

 

Taitajan plussat ja miinukset

Kaikissa arkkityypeissä – kuten horoskooppimerkeissäkin – on sekä myönteisiä että kielteisiä puolia.

Kun arkkityyppi eli ydinminä on tasapainossa, pääsevät positiiviset puolet loistamaan. Silloin Taitaja näyttäytyy luovana, ilmaisuvoimaisena, esteettisenä ja ihanan spontaanina henkilönä. Taitaja erottuu joukosta värikkyydellään tai taiteellisuudellaan ja hän on erinomainen visionääri ja ennakoija. Taitajalla on aina monta palloa ilmassa – tämä arkkityyppi on todellinen touhupesäke, jolla on monta rautaa tulessa yhtä aikaa, mutta joka saa parhaimmillaan myös paljon uutta aikaiseksi. Moni alansa edelläkävijä on Taitaja.

Mutta sitten kun Taitaja väsyy ja arkkityyppi menee stressiin… Silloin Taitajasta sukeutuu oikullinen, manipuloiva ja kapinoiva kiukkusäkki. Hän pettyy itseensä ja sen sijaan että lukuisat jonglöörin pallot pysyisivät ilmassa, ne tippuvat yksi kerrallaan tantereeseen ja Taitaja pettyy itseensä pahemman kerran. Usean asian taidokas hallinta vaihtuu kaoottisuuteen ja huonoon keskittymiskykyyn.

 

Tällä verkkokurssilla rakennat henkilögallerian ja opit

 • kirjoittamaan päähenkilöstäsi uskottavammin
 • luomaan todentuntuisen henkilögallerian
 • hyödyntämään seitsemän eri arkkityypin ominaisuuksia henkilökuvien rakentamisessa ja syventämisessä.
 • käyttämään oppimaasi myös juonenkäänteiden ja dialogin kirjoittamisessa

Kurssi sisältää myös arkkityyppitestin, jonka avulla löydät omat arkkityyppisi ja bonuksena opit lisää omasta itsestäsi!

 

Arkkityypit

BONUKSET: Arkkityypit e-opas veloituksetta (arvo 9,90 €), Arkkityyppien hyödyntäminen juonenkäänteissä sekä Arkkityyppien hyödyntäminen dialogin rakentamisessa!

Kirjoita kommentti