Kirjoita luova tietokirja – 5 tärppiä kirjoittajalle

Luova tietokirja elää kukoistuskauttaan. Ääni- ja e-kirjojen luetuimpien listoille kipuaa jatkuvasti uusia tietokirjoja: elämäkertoja, kirjoja luonnosta, avaruudesta, ihmisistä. Tietokirjojen laatu on Suomessa hyvä ja Tieto-Finlandia -ehdokkaita luetaan ahkerasti. Tietokirjoissa on yhä enemmän havaittavissa kaunokirjallisia piirteitä. Puhutaankin luovasta tietokirjasta. Luova tietokirja: tietokirja, johon käytetään kaunokirjallisia keinoja. Lue lisää artikkelista ja nappaa 5 tärppiä luovan tietokirjan kirjoittamisen avuksi!

 

Olen kursseillani huomannut, että erityisessä nosteessa tällä hetkellä ovat elämäkerralliset tarinat sekä omista elämänkokemuksista ponnistavat eri aiheiden vertaisoppaat. Aiheeksi sopii niin lapsettomuus, krooninen kipu kuin taloudellinen väkivaltakin.

Suuret ikäluokat haluavat kirjoittaa kirjaksi perheensä tai suvun tarinaa, vertaisoppaat puhuttelevat monen ikäisiä. Myös autofiktio on voimissaan, monia kiehtoo faktan ja sepitteen kietominen yhteen.

Kun kirjoitetaan elämästä, on keinovalikko varsin laaja. Olen avannut sitä tässä artikkelissa:

Miten kirjoitan elämäkerran – tärpit ja työkalut kirjoittajalle

 

Luova tietokirja voi olla myös tarina

Luovassa tietokirjassa on risteytetty piirteitä sekä perinteisen asiatyylisestä tietokirjasta että kaunokirjallisesta tarinankerronnasta. Tämäntyyppistä tekstihybridiä voidaan kutsua myös narratiiviseksi tietokirjaksi.

Kyseessä on eittämättä tietokirja: teos pohjautuu tosiasioihin, siinä kerrotaan todella tapahtunut – tai vähintäänkin mahdollinen – tarina, joka perustuu lähteisiin tai omakohtaisiin kokemuksiin.

Kirjoittajan ote on analyyttinen ja argumentoiva, ja lukija voi luottaa siihen, että faktat ovat kohdillaan.

Luovan tietokirjan kirjoittaja

• esittää asiansa kertovalla otteella, juonellisena tarinana,

• tarjoaa lukijalle elämyksiä tiedonvälityksen lisäksi,

• voi poiketa kerronnassa kronologiasta,

• voi käyttää dialogia.

 

Tärpit luovan tietokirjan kirjoittajalle

Jos haaveenasi on luova tietokirja, ota jo suunniteluvaiheessa huomioon nämä. Mieti, miten voit rikkoa objektiivisen, neutraalin tietokirjoittamisen perinnettä ja napata hyödyksesi kaunokirjallisia keinoja. Vaikka näitä!

 

✅​ Rakenne

Kirjaa ei tarvitse kirjoitaa kronologisesti. Entä jos aloitatkin keskeltä ja hyödynnät takaumia, muistikuvia, unia… Tai kirjoitat kirjasi kahteen tai useampaan tasoon: tämä toimii loistavasti, etenkin, jos kirjoitat historiallista kirjaa.

 

✅​ Aikamuoto

Jos kirjoitat historiallista kirjaa tai mitä tahansa kirjaa, jossa voit näyttää kohtauksia menneestä tai eletyistä hetkistä, voit hyödyntää luovasti myös aikamuotoja. Entä jos näyttäisitkin aiemmin tai kauan sitten tapahtuneen kohtauksetn preesensissä, nykyhetkessä? Olemme useammissakin kirjoitusryhmissä kokeilleet tätä kurssilaisten teksteissä – toimii!

 

✅​ Dialogi

Kaikkea ei tarvitse kertoa ja selittää. Keksi hahmot käymään dialogia kirjasi käsittelemästä faktasta, Kyllä, voit keksiä hahmot ja kyllä, luovassa tietokirjassa tämäkin on mahdollista. ​

 

✅​ Näkökulma ja kertoja

Entä jos valitsisitkin kertojaksi tai näkökulmaksi jonkin tietokirjalle epätyypillisen vaihtoehdon? Markus Rosenlund on kirjoittanut luovan tietokirjan avaruudesta. Siinä hän istuttaa lukijan vertikaalikaaraan ja ampuu avaruuteen. Sitten alkaa sinuttelu. Hurmaavaa!

 

✅​ Draaman kaari

Tämä! Nyt kaikki keinot käyttöön kaunokirjallisen proosan lisäksi. Siis vaikkapa Aristotelinen eeppinen draaman kaari. Rakenna luovaan tietokirjaasi jännitystä, jännitteitä, vaikeuksia ja niiden kohtaamista, käännekohtia ja niistä selviämistä.

 

draaman kaari

Draaman kaari, lähde: @Tabletkoulu – Peda.net

 

Nappaa siis tärpit hyödyksesi ja eikun tuumasta toimeen! Toivotan sinulle iloa ja inspiraatiota luovan tietokirjan pariin 🙂

 

Tällä verkkokurssilla kirjoitat luovaa tietokirjaa

Tällä verkkokurssillani saat käyttöösi kattavan sisällön ja selkeät askeleet. Saat käyttöösi tärppejä, työkaluja ja tehtäviä huolellisesti suunnitellussa järjestyksessä. Näin voit olla varma, että etenet nopeasti ja tehokkaasti. Tutustu kurssiin!

luova tietokirja verkkokurssina

Kirjoita luova tietokirja – klikkaa kuvasta tarkemmat tiedot!

 

Joko olet mukana maksuttomalla kurssillani ja uutiskirjelistalla? Liity mukaan kasvavaan joukkoon tästä 🙂

 

Kirjoita kommentti