Kirjoita luova tietokirja – 5 tärppiä kirjoittajalle
Luova tietokirja elää kukoistuskauttaan. Ääni- ja e-kirjojen luetuimpien listoille kipuaa jatkuvasti uusia tietokirjoja: elämäkertoja, kirjoja luonnosta, avaruudesta, ihmisistä. Tietokirjojen laatu on Suomessa hyvä ja Tieto-Finlandia -ehdokkaita luetaan ahkerasti. Tietokirjoissa on yhä enemmän havaittavissa kaunokirjallisia piirteitä. Puhutaankin luovasta tietokirjasta. Luova tietokirja: tietokirja, johon käytetään kaunokirjallisia keinoja. Lue lisää artikkelista ja nappaa 5 tärppiä luovan tietokirjan kirjoittamisen avuksi!
Olen kursseillani huomannut, että erityisessä nosteessa tällä hetkellä ovat elämäkerralliset tarinat sekä omista elämänkokemuksista ponnistavat eri aiheiden vertaisoppaat. Aiheeksi sopii niin lapsettomuus, krooninen kipu kuin taloudellinen väkivaltakin.
Suuret ikäluokat haluavat kirjoittaa kirjaksi perheensä tai suvun tarinaa, vertaisoppaat puhuttelevat monen ikäisiä. Myös autofiktio on voimissaan, monia kiehtoo faktan ja sepitteen kietominen yhteen.
Kun kirjoitetaan elämästä, on keinovalikko varsin laaja. Olen avannut sitä tässä artikkelissa:
Miten kirjoitan elämäkerran – tärpit ja työkalut kirjoittajalle
Luova tietokirja voi olla myös tarina
Luovassa tietokirjassa on risteytetty piirteitä sekä perinteisen asiatyylisestä tietokirjasta että kaunokirjallisesta tarinankerronnasta. Tämäntyyppistä tekstihybridiä voidaan kutsua myös narratiiviseksi tietokirjaksi.
Kyseessä on eittämättä tietokirja: teos pohjautuu tosiasioihin, siinä kerrotaan todella tapahtunut – tai vähintäänkin mahdollinen – tarina, joka perustuu lähteisiin tai omakohtaisiin kokemuksiin.
Kirjoittajan ote on analyyttinen ja argumentoiva, ja lukija voi luottaa siihen, että faktat ovat kohdillaan.
Luovan tietokirjan kirjoittaja
• esittää asiansa kertovalla otteella, juonellisena tarinana,
• tarjoaa lukijalle elämyksiä tiedonvälityksen lisäksi,
• voi poiketa kerronnassa kronologiasta,
• voi käyttää dialogia.
Tärpit luovan tietokirjan kirjoittajalle
Jos haaveenasi on luova tietokirja, ota jo suunniteluvaiheessa huomioon nämä. Mieti, miten voit rikkoa objektiivisen, neutraalin tietokirjoittamisen perinnettä ja napata hyödyksesi kaunokirjallisia keinoja. Vaikka näitä!
✅ Rakenne
Kirjaa ei tarvitse kirjoitaa kronologisesti. Entä jos aloitatkin keskeltä ja hyödynnät takaumia, muistikuvia, unia… Tai kirjoitat kirjasi kahteen tai useampaan tasoon: tämä toimii loistavasti, etenkin, jos kirjoitat historiallista kirjaa.
✅ Aikamuoto
Jos kirjoitat historiallista kirjaa tai mitä tahansa kirjaa, jossa voit näyttää kohtauksia menneestä tai eletyistä hetkistä, voit hyödyntää luovasti myös aikamuotoja. Entä jos näyttäisitkin aiemmin tai kauan sitten tapahtuneen kohtauksetn preesensissä, nykyhetkessä? Olemme useammissakin kirjoitusryhmissä kokeilleet tätä kurssilaisten teksteissä – toimii!
✅ Dialogi
Kaikkea ei tarvitse kertoa ja selittää. Keksi hahmot käymään dialogia kirjasi käsittelemästä faktasta, Kyllä, voit keksiä hahmot ja kyllä, luovassa tietokirjassa tämäkin on mahdollista.
✅ Näkökulma ja kertoja
Entä jos valitsisitkin kertojaksi tai näkökulmaksi jonkin tietokirjalle epätyypillisen vaihtoehdon? Markus Rosenlund on kirjoittanut luovan tietokirjan avaruudesta. Siinä hän istuttaa lukijan vertikaalikaaraan ja ampuu avaruuteen. Sitten alkaa sinuttelu. Hurmaavaa!
✅ Draaman kaari
Tämä! Nyt kaikki keinot käyttöön kaunokirjallisen proosan lisäksi. Siis vaikkapa Aristotelinen eeppinen draaman kaari. Rakenna luovaan tietokirjaasi jännitystä, jännitteitä, vaikeuksia ja niiden kohtaamista, käännekohtia ja niistä selviämistä.

Draaman kaari, lähde: @Tabletkoulu – Peda.net
Nappaa siis tärpit hyödyksesi ja eikun tuumasta toimeen! Toivotan sinulle iloa ja inspiraatiota luovan tietokirjan pariin 🙂
Tällä verkkokurssilla kirjoitat luovaa tietokirjaa
Tällä verkkokurssillani saat käyttöösi kattavan sisällön ja selkeät askeleet. Saat käyttöösi tärppejä, työkaluja ja tehtäviä huolellisesti suunnitellussa järjestyksessä. Näin voit olla varma, että etenet nopeasti ja tehokkaasti. Tutustu kurssiin!
Joko olet mukana maksuttomalla kurssillani ja uutiskirjelistalla? Liity mukaan kasvavaan joukkoon tästä 🙂