10 vinkkiä oman kirjan myyntiin ja markkinointiin – nollabudjetin läpimurtotekniikka

Tässä artikkelissa annan vinkkejä oman kirjan julkaisuun, myyntiin ja markkinointiin. Vinkkilista on hyvin nyrkit savessa -tyyppinen ja antaa iloa niille lukijoille, jotka ovat ehkä juuri saaneet painosta itse maksamansa 50 kpl kirjaa ja miettivät että mitähän nyt? Saanko näitä mitenkään myytyä vai säästänkö pinon joululahjoiksi?Tai ehkä suunnittelet omakustanteen tekoa, ja mietit, mitä kaikkea sinun pitäisi tietää ja osata?Olipa tilanteesi kumpi vain, tässä sinulle 10 vinkkiä oman kirjan julkaisuun, myyntiin ja markkinointiin!

 

 

Vinkki nro 1:

Julkaise e-kirja

Kun teet oman kirjan, julkaise samalla vaivalla siitä e-kirjaversio! Olet joka tapauksessa jo tuottanut painovalmiin PDF:n, joten miksi et samalla markkinoisi teostasi e-kirjana?

Yleisimmät vaihtoehdot e-kirjaksi ovat ePub ja PDF: molemmilla on puolensa riippuen siitä, millainen kirjasi on.

PDF sopii erityisen hyvin niihin teoksiin, joissa haluat, että ulkoasu on sama kuin painetussa kirjassa. Näin on usein runokirjojen, kuvakirjojen ja erityyppisten oppaiden kohdalla.

 

 

 

Erityisesti oppaissa, joissa on työpohjia, on PDF hyvä muoto jos tarvitsee tulostaa itselleen tehtävät paperille.

Jos kirjasi on romaani tai vaikka pidempi novellikokoelma, on parempi muoto ePub. Jos et itse omista taitto-ohjelmaa, ammattitaitoiselta taittajalta käsikirjoituksesi muuntaminen ePub-muotoon käy näppärästi.

E-kirja on aina edullisempi kuin painettu. Jos myyt painettua kirjaa 20 euron hintaan, on hyvä pudottaa e-kirjan hinta alle kympin, kampanjoissa muutamaan euroon. E-kirjapainos ei muuten myöskään lopu koskaan!

Yksinkertaisimmillaan otat kiinnostuneilta rahan ja lähetät kirjan sähköpostin liitetiedostona.

Ja sitä paitsi: vaikka et myisi yhtään kappaletta e-versiota kirjastasi, saat sen avulla lisähuomiota painetulle kirjallesi! Se on myös edullinen tapa jakaa ilmaiskappaleita niitä kinuaville.

Muista kuitenkin, että e-kirjassa täytyy olla oma ISBN eli hae sille eri numero kuin painetulle versiolle!  Tässä lisää asiaa ISBN numerosta ja kuinka sen saa, jos aihe on sinulle uusi.

 

Vinkki nro 2:

Perusta sivu oman kirjan myyntiin ja markkinointiin!

Nyt kun sinulla on sekä painettu että e-kirjaversio, voit ilmaiseksi perustaa kirjallesi oman markkinointisivun verkkoon siis nettiin. Tämä käy kätevästi esimerkiksi:

Kaikkiin näihin on helppo luoda sivu ilmaiseksi.  Kirjan kansi kuvaksi ja sitten vain kaikki kirjoittajanlahjasi esiin ja buffaa häpeilemättä omaa hengentuotettasi!

Jos tulossa – tai jo olemassa –  on muutakin tuotantoa kuin se ihka ensimmäinen omakustanne, on viisainta perustaa henkilösivu. Siinä voit kertoa enemmän itsestäsi kirjoittajana ja julkaista muitakin tekstejäsi.

Etenkin joitain bloggaajia kiinnostaa kirjan lisäksi miltei yhtä paljon sen kirjoittaja – silloin henkilösivulta on helppo käydä lukemassa lisää kirjan tekijästä ja hänen maailmastaan. Jos innostut valitsemaan blogisivuston, on sinne hyvä kynäillä blogeja vaikkapa kirjastasi tai julkaista siellä vaikka runoja! Jos haluat oppia lisää bloggaamisesta, tsekkaa tämä simppeli opas aiheeseen.

 

Vinkki nro 3:

Hommaa ilmaisia markkinoijia

Varmaankin tunnet kirjallisuuden ystäviä? Kavereita, entisiä tai nykyisiä kirjoituskurssilaisia tai muita, joita kirjasi voisi kiinnostaa? Listaa heitä noin 5-10, ota heihin yhteys, tarjoa kirjasi ilmaiskappaletta (e-kirjakin käy!) ja pyydä heitä kommentoimaan kirjaasi sille sivulle, jonka olet kirjallisesi perustanut.

Ja tietenkin: pyydä heitä jakamaan kommenttinsa omille verkostoilleen, edellyttäen tietenkin että he fanittivat opustasi!

 

Vinkki nro 4:

Tarjoa kirjaasi kirjabloggareille

Suomessa on paljon kirjablogeja. Löydät ne googlettamalla. Valitse bloggareista sellaiset, joiden huomaat lukevan samantyyppistä kirjallisuutta kuin sinulla on. Dekkaria ei kannata tarjota runobloggarille.

Lähesty bloggaria kohteliaasti ja napakasti vaikkapa sähköpostitse. Älä jaarittele! Lyhyt kuvaus kirjastasi, esimerkiksi kirjan takakansiteksti riittää. Tarjoa hänelle joko e-kirjaa (jos haluat pysyä 0-budjetissa) tai fyysistä kirjaa (jos olet valmis maksamaan postimaksun).

Ennen kuin tarjoat kirjaasi bloggareille, olethan varmistanut että kirjaasi voi myös tilata jostain, jos bloggari vaikka äityy kirjaasi kehumaan.

Tässä tosielämän esimerkki: Jenni julkaisia oman runokirjansa BoD:in kautta ja tarjosi sitä kirjabloggarille. Tämä innostui ja kirjoitti arvion. Lue tästä bloggarin arvio Jennin kokoelmasta!

Jos innostuit Jennin kirjasta bloggarin kirjoituksen ansiosta, saat sen tilattua BoDin verkkokaupasta!

 

Vinkki nro 5:

Hommaa kirjasi kirjastojen valikoimiin

Painettu kirja

Homma hoituu kun ilmoitat kirjasi Kirjastopalvelun valikoimiin. Voit lähettää uutuustiedot  tuotetiedot@kirjastopalvelu.fi tai tuotetietolomakkeella.

Kirjastopalvelun kautta kirjasi nousee myös verkkokauppa Booky:n listoille. Vinkki: kun markkinoit kirjaasi jakamalla kirjakauppiaan sivua, käytä nimenomaan Booky.fi -sivustoa. Tämä siksi, että kun Kirjastopalvelu tilaa sinulta kirjoja, on postimaksu maksettu puolestasi! Siitä kertyy sinulle merkittävä säästö.

Muistithan huolehtia, että kirjassasi on se ISBN-tunnus? Jos olet lukija, jolla on oma kirja on vielä tekemättä, lue lisää artikkelista Tee oma kirja – case Matin syysseikkailu.

Paikkakunnan kirjasto ostaa yleensä mielellään paikallista kirjallisuutta valikoimiin – joten pari kirjaa kainaloon ja kirjastoon juttusille! Ilmaiseksi kirjoja ei tarvitse antaa, vaan kirjastot kyllä ostavat, vaikka vain sen yhden kappaleen.

PS: Muista liittyä Sanastoon jos saat kirjasi kirjastoihin! Muuten et saa lainauskorvauksia.

 

E-kirja

Koska e-kirja on käytännössä joko PDF- tai EPUB-tiedosto, voit myydä kirjaa sähköpostitse siinä missä otat fyysistenkin kirjojen tilauksia vastaan.

E-kirjan voit ilmoittaa e-kirjastojen valikoimiin Ellibsin kautta. Vaatii vähän aikaa että saat sopimuksen tehtyä ja toimitettua aineiston sähköisesti, mutta hyvä puoli on se, että homma kustantaa 0 euroa ja samalla saat e-kirjasi Suomen monipuolisimman e-kirjakaupan valikoimiin!

Tässä Ellibsin seikkaperäiset ohjeet julkaisijoille.

E-painoksen sivuilla on  ansiokas rautalankavääntö e-kirjan tulonmuodostuksesta ja eri jakeluteistä.

Kaikenkaikkiaan myös e-kirjan jakelu tuntuu olevan murroksessa siinä missä kustannusalakin. Toivotaan, että myös ilman y-tunnusta toimivat omakustannekirjailijat saisivat teoksensa suuriin e-kirjakauppohin jatkossa ilman turhia mutkia.

 

Vinkki nro 6:

Ilmoita kirjasi valtakunnalliselle tukkurille Kirjavälitykseen

Jotta saat painetun kirjasi valtakunnalliseen levitykseen kirjakauppojen ja markettien ostettavaksi, tulee se toimittaa Kirjavälityksen valikoimiin. Se onnistuu kyllä, ohjeet tässä.

Joskus näkee valituksia, että sieltä saa niin huonon hinnan. No tottakai, Kirjavälitys on tukkumyyjä! Valmistaudu siis antamaan kirjan OVH:sta liki puolet alennusta ja Kirjavälityksen kyseessä ollessa maksamaan myös postituskulut päälle.

Jos haluat kirjan markettien ja kirjakauppojen hyllylle , on kirjassa oltava EAN-koodi, jotta jakeluporras saa kirjan kassajärjestelmiinsä kivuttomasti EAN-koodi on käytännössä kirjasi ISBN tunnus eli tarvitset hommaan vain ilmaisen EAN-generaattorin.

 

Vinkki nro 7:

Tarjoa kirjaasi lehtien kulttuuritoimituksiin tai alan lehtiin

Kaiva netistä paikkakuntasi ja maakuntasi sanomalehtien kulttuuritoimitukset (jos kyseessä on proosateos) tai alan asiantuntijalehdet (jos kyseessä on tietokirja) ja lähetä kohtelias sähköposti, jossa tarjoat arvostelukappaletta vastineeksi kirja-arviosta. Voit tarjota myös pelkkää e-kirjaversiota. He kyllä tarttuvat siihen, jos aihe on mielenkiintoinen ja ajankohtainen.

Ylen sivuilta löydät eri alueiden toimitusten yhteystiedot.

 

Vinkki nro 8:

Jaa tietoa kirjastasi sosiaalisen median kirja-ja lukuryhmissä

Liity Facebookiin jos et jo ole siellä. Liity erilaisiin kirjoittaja ja kirjallisuusryhmiin ja katso aiemmista postauksista ja ryhmän säännöistä , onko oman kirjan hehkuttaminen sallittua. Yleensä on mutta spämmätä ei saa! Voit kertoa muutaman sanan kirjasta, laittaa kansikuvan kuvaksi ja kertoa, mistä kirjaa saa ostaa.

Ilmaista, ja parhaimmillaan tavoitat tuhansia silmäpareja per nolla euroa.

Lisäksi: listaa kirjasi myös Goodreads – sivustolle! Sivustolla on oma ohjelma kirjailijoille . Siellä lukijat voivat käydä reittaamassa ja arvioimassa kirjojasi. Vaikka kyseessä ei ole kotimainen sivusto, on siellä paljon suomalaisia lukijoita.

 

Vinkki nro 9:

Jos annat kirjan ilmaiseksi, pyydä vastineeksi jotain

Sukulaisille, tuttaville ja ystäville voi ja pitääkin jakaa omia hengentuotteita. Mutta muistuta samalla, että voit myydä heille kirjaa edulliseen ystävähintaan useampiakin kappaleita, sillä täytyyhän heidän ostaa joululahjoja ja ties mitä!

Voit myös pyytää heitä kommentoimaan lukukokemustaan kirjasi sivulle ikään kuin kiitoksena kirjasta. Jos kirjasi saa laajempaa huomiota, eivät kommentteja lukevat tiedä, että no tuo on sen kirjoittajan täti ja tuo naapuri. Mitä sitten! Kunhan kommentit ovat aitoja.

Ja pyydä taas heitä  jakamaan tietoa kirjastasi omissa verkostoissaan.

 

Vinkki nro 10:

Järjestä kivat kirjanjulkkarit

Ilmaiseksi! Lue  tästä artikkelista miten:

Näin järjestät kivat kirjanjulkkarit kirjastossa

 

Bonusvinkki: osallistu omakustanne -kilpailuihin!

Loistava tapa saada kirjalle näkyvyyttä on tietenkin sijoittua jossain kilpailussa. Ja sijoittua ei voi, ellei osallistu, eikö?

Kansainvälistä omakustannekisan päävoittoa voi lähteä hakemaan osallistumalla kansainväliseen Indie Book Awards -kilpailuun. Osallistumismaksu (vuonna 2019 alkaen USD 75) on maltillinen verrattuna palkintoihin sekä etenkin siihen, että 70 parasta teosta pääsee new yorkilaisen kirjallisuusagentin arvioitavaksi, josko käsikirjoituksesta olisi laajempaan levitykseen, kuten kustannettavaksi tai elokuvakäsikirjoitukseksi!

Osallistumisakategorioita on jopa 70, joten löydät varmasti omasi! Kirjan ei tarvitse olla valmis, toisin sanoen painettuna, kisaan voi lähettää myös käsikirjoituksen.  Huomaa kuitenkin, että koska kisa on kansainvälinen, tulee käsikirjoituksen kielenä olla englanti.

 

Lämpimästi onnea uudelle (tai jo vähän vanhalle) kirjallesi ja onnea myynti ja markkinointityöhön!

PS: Jätin vinkkilistasta pois myyjäiset, messut ja sen sellaiset tapahtumat jossa yleensä kustannukset ovat isommat kuin tulot…

 

Haluatko tehdä oman kirjan? Tule verkkokurssille!

Olen tehnyt sinulle kädestä-pitäen-kurssin oman kirjan julkaisuun, myyntiin ja markkinointiin.

”Kiitos Anne ohjeista, kurssi oli älyttömän hyvä tietopankki! Kurssilta sain nopeasti kaiken tarvittavan tiedon omakustanteen tekemisestä ja jakelusta. Tällainen luotettava tietopankki oli mielettömän tärkeä apu.” — Senja

 

KLIKKAA kuvasta lisätietoja!

Luovin terveisin

Anne Lukkarila

kirjoittajaohjaaja, kirjailija, kustantaja

 

 

 

 

14 kommenttia

  1. Riitta Jeskanen 31.12.2018 klo 1:46 pm

    Moi Anne,
    huippukiva esitys kirjan markkinoinnista, kiitos! Olen ihmetellyt kirjastojen valikoivaa kirjaostoa! Eikö kaikilla tulisi olla samat mahdollisuudet? No, asiat tapahtuvat ajallaan! olen kirjoittanut ja itse kustantanut joogaan, ayurvedaan ja elämänhallintaan keskittyvän kirjan ja supernerokkaan kalenterin toiveiden toteuttamiseen…nyt on aika näiden e- kirjamuotoon saattamiseen! Haluaisitko auttaa terveys-ja hyvinvointilehtien sivuilla teosteni buffaamisessa?
    Teokset: Vertaistukea valaistumiseen ja Ajaton, henkinen kalenteri, tekijä Riitta Jekanen..
    Suopeaa Uutta vuotta sinulle!
    t. Riitta Jeskanen
    p. 0409690485

    • Anne Lukkarila 28.1.2019 klo 12:59 pm

      Hei Riitta! Kiva kuulla, että artikkeli kolahti 🙂 Kirjastoille kannattaa tarjota kirjoja itsekin, etenkin siihen kotikirjastoon. Muutoinhan on juurikin tärkeää muistaa ilmoittaa omat kirjat BTJ:n eli nykyisen Kirjastovälityksen valikoimiin. Myyvä teksti kirjasta ja vetävä kansi on myös tärkeä! Kotipaikkakunnan tai miksei koko oman läänin kirjastot kannattaa ottaa erikseen käsittelyyn – ne ostavat suoraan kirjailijaltakin mielellään 🙂

    • Anne Lukkarila 28.1.2019 klo 1:06 pm

      Hei Riitta vielä, pahoitteluni että vastaukseni tuli poikkeuksellisesti näin monta viikkoa myöhässä! Kommenttisi oli kilahtanut vanhaan sähköpostiini. Mielelläni autan buffaamisessa mahdollisuuksieni mukaan, voisitko laittaa minulle lisätietoja anne@kirjoitaparemmin.fi niin jatketaan jutustelua? ystävällisin terveisin Anne

  2. Anu Viikki 21.10.2019 klo 3:56 am

    Todella kiinnostava kirjoitus. Liityin just viikonloppuna postituslistallenne ja nyt näin aamupalan merkeissä lukemaan ensimmäistä sähköpostianne, joka oli tullut.
    Minulla ollut haaveena jo yli 12 vuotta oman kirjan kirjoittaminen, vaan itse tarinan työstäminen hukkui muun toisarvoisen homman alle, kunnes tänä syksynä heräsin siihen, että eihän se vuosia tekemäni työ edistänyt omaa haavettani yhtään. Olo tuntuu jotenkin typertyneelle. Vaan täältä noustaan, entistä sisukkaampana ja tästä vinkkilistasta on toivottavasti jatkossa iloa ja hyötyä oman unelman toteuttamisessa, kun julkaisuaika koittaa 🙂

    • Anne Lukkarila 27.10.2019 klo 11:01 am

      Mukava kuulla Anu! Hienoa, että olet saanut posteistani sisua, iloa ja hyötyä 🙂 Kannattaa kurkkia näitä muitakin bloggauksia ja käydä lueskelemassa Vinkkipiilosta edellisiä kirjeisä. Ensi kuun kirjeestä käsitellään elämäkertakirjoittamista, niistä vinkeistä on kyllä hyötyä kaikkeen kirjoittamiseen. Käythän kurkkaamassa myös kirjoitaparemmin.fi sivuilta alkavat kurssit tämän sähköpostikurssin lisäksi – ehkä joskus tavataankin 🙂
      Iloa kirjoittamiseen, toivoo Anne

    • Anne Lukkarila 27.10.2019 klo 11:11 am

      Hei vielä Anu, tuli mieleeni, että kannattaa kurkata tämä artikkeli tarinasi työstämisen avuksi 🙂 https://akkustannus.com/luova-kirjoittaminen/haluatko-kirjoittaa-kirjan-idea-aihe-teema-ja-nimi/

  3. Pekka Sarkakari 30.3.2021 klo 9:08 am

    Hieno ja asiantunteva kirjoitus. Ehdottomasti myös kannustava. Hyödyllinen tulevaa omakustannettani ajatellen. Kiitos!

    • Anne Lukkarila 30.3.2021 klo 9:12 am

      Lämmin kiitos palautteestasi,Pekka! Ja onnea kirjaprojektillesi 🙂
      terveisin Anne

  4. Stephanie Sinclair Lappi 3.4.2021 klo 7:28 am

    Kiitos paljon, tämä oli todella selkeä ja innostava esittely kirjan myymisestä.

    • Anne Lukkarila 7.4.2021 klo 8:46 am

      Kiitos palautteestasi, Stephanie! Mukava kuulla, että artikkelista oli hyötyä 🙂
      terveisin Anne

  5. Katriina 5.1.2023 klo 7:18 pm

    Goodreads ja Instagram (ehkä myös TikTok joidenkin genrejen kohdalla) ovat tehokkaita. Löysin myös LinkedInistä kirjoittajille tarkoitetun yhteisön.
    Mutta…
    Kohta 5 eli kirjastoihin tarjoaminen ei nykyään tuota tulosta. Ainakin omalla paikkakunnalla sanottiin suoraan, ettei kirjoittajalta itseltään oteta suoraan kirjoja. Tampereella infotiskissä kehotettiin jättämään ”vaihtohyllyyn” (jonne vietiin vanhat kirjat kodeista) moinen omakustanne, eikä edes vilkaistu genreä tai teosta, vaikkaa olisin maksutta antanut. (Eikä kirjastot enää suostu edullisesti tarjoamaan tiloja kirjajulkkareille.) Samoin tuo 7 eli paikallislehteen tarjoaminen on ollut hyödytöntä…
    Kilpailu on kai koventunut ja jonkun muun kuin kirjoittajan pitäisi kirjaa suositella lehtiin/ kirjastoille. Tuttavapiiri on kiireistä ja ruuhkavuosissa elävää kansanosaa, joten heiltä apua ei tule, vaikka kehuvat kirjaa minulle.

    • Anne Lukkarila 5.1.2023 klo 7:32 pm

      Hei Katriina! Onpa ikävää, ettei oman kunnan kirjasto innostu ottamaan edes näytekappaletta. Tässä tosin lienee paikkakuntakohtaisia käytäntöjä: esimerkiksi Lapin Maakuntakirjastolla Rovaniemellä on periaate, että kaikki alueella tehdyt / aluetta käsittelevät teokset ostetaan Lappi-osastolle. Toivottavasti joistain muista vinkeistä oli kuitenkin iloa – ja mainitsemasi Instagram sekä TikTok ovat nykyään toimivia alustoja tietyille kohderyhmille. Iloa kirjoittamiseen edelleen ja hienoa, että julkaiset rohkeasti omia teoksiasi!

  6. Harri 21.2.2024 klo 7:55 am

    Kiitos Anne;
    Todella hyvä ja hyödyllinen esitys asiasta.

Kirjoita kommentti