Kirjoitusharjoitus – kirje zetalle

Kirjoittamisen tueksi voit tehdä harjoituksia, jotka auttavat eteenpäin tekstin tuottamisessa. Yksi tällainen kirjoitusharjoitus on kirjoittaa sinutteleva kirje kohteelle, josta kirjoitat. Tietokirjoittajana kirjeesi kohde voi olla yhtälailla kaupunki, planeetta tai vaikka digitalisaatio. Jos teet kaunokirjallista tekstiä, voi kohteesi olla romaanisi henkilö, josta et vielä tiedä tarpeeksi. Ehkä dekkarisi murhaaja? Testasin harjoituksen, tavoitteena kirje zetalle.

 

 

Tämän kirjan harjoitus auttaa sinua hahmottamaan kirjoittajan ja tiedonetsijänä, mitä jo tiedät kohteestasi, ja mitä et tiedä. Pääset lähemmäksi kirjoitustesi muusaa. Tietokirjoittamisen kouluttaja Marja-Riitta Vainikkala toi harjoituksen opintoryhmäämme.

Niinpä kirjoitin  kirjeen zetalle.

Hei z-sukupolven edustaja!

Olen viisikymppinen kirjoittajaohjaaja ja kirjailija. Ikäni ja ammatillisen taustani vuoksi minua kiinnostaa kovasti ikäistesi arvomaailma ja se, miten sinä sen edustajana suhtaudut maailmaan ja millaisena sen näet.

Hain faktatietoa eri sukupolvien jaotteluista ja huomasin, miten mielenkiintoisella tavalla me ihmiset jaottelemme eri sukupolvet toisistaan. Perusteena on se, millaisena 17-vuotiaat kokevat ja näkevät maailman, mitkä asiat ovat juurtuneet edustamasi sukupolven peloiksi ja mitkä mahdollisuuksiksi.

Itse kuulun X-sukupolveen. Minun isosiskoni ja – veljeni sekä aviomieheni, jotka ovat minua kymmenkunta vuotta vanhempia, kuuluvat öljykriisisukupolveen. Meillä kaikilla on omat traumamme ja uskomuksemme maailmasta. Tuntemuksiimme on vaikuttanut vahvasti se, millaisessa taloudellisessa yhteiskunnassa olemme kasvaneet lapsista nuoriksi, ja millaiset asiat ovat yhteiskunnassa kulloinkin olleet esillä.

MInua kiinnostaisi kuulla sinulta:

 • Mistä haaveilet?
 • Mitä pelkäät?
 • Ketä ihailet?
 • Millainen olisi unelmatyösi?
 • Millaista esimiestä arvostaisit eniten?

Toivon sinulta, että kun menet ensi kertaa työelämään tai tapaat muuten itseäsi vanhempia henkilöitä, uskallat olla rohkea mutta muistat, että sinut ottavat vastaan eri aikakautena syntyneet ja eläneet, aikoinaan itsekin 17-vuotiaat, joiden arvo- ja kokemusmaailma ei ole samanlainen kuin sinun.

Olethan kärsivällinen ja ystävällinen, ja ymmärrät, että he uskovat tekevänsä oikein, koska he ovat kasvaneet sellaisiinkin toimintamalleihin, jotka voivat sinusta vaikuttaa uskomattoman kankeilta ja hyödyttömiltä. Heillä on kuitenkin syynsä, ja he uskovat toimivansa oikein.

Kun tulee sinun vuorosi muuttaa maailmaa, ole rohkea ja uudista, mutta säilytä asiat, jotka toimivat ja  edistävät ihmisten viihtymistä.

Minä pidän sinusta zeta, lapsenikin ovat zetoja. He tilaavat perjantaipizzansa mobiilisti meille kotiovelle, eivätkä ala tekemään lähtöä lähikauppaan ostamaan pizzatarvikkeita.

Se olikin ihan kätevää, eikä minun tarvinnut leipoa!

Aion ottaa sinun sukupolvesi malleja käyttöön minäkin.

 

Ystävällisin terveisin

Anne, X

 

 

Sinun vuorosi – tee tämä kirjoitusharjoitus!

Mitä uutta tulossa?

Kirjoita kirja kirjasi henkilölle, Voit kirjoittaa myös asialle, esineelle, huoneelle, vuosisadalle, kaupungille, merelle….

 

Kun kirjoitat kirjeen, kerro:

 • itsestäsi ja perustele kiinnostuksesi kohteeseen
 • aiemmista kohteeseen liittyvistä tutkimuksista tai tiedoista
 • miten itse lähestyt asiaa
 • tavoitteistasi – esitä pyyntöjä
 • kerro mistä olet varma ja mistä epävarma.

Tiivistä lopussa suhteesi kohteeseen. Kirjoita intiimisti.

 

Pelletaivas sukelsi megatrendien maailmaan

Hyödynsin itse sukupolviajattelua kirjoittaessani YA-kirjaani Pelletaivas (Basam Books, 2021). 

Pelletaivaan päähenkilöt ovat zetoja ja kirjassa on paljon tulevaisuuteen liittyviä aiheita ja elementtejä. Pelasin megatrendikorteilla ja hahmottelin niiden kautta tulevaisuutta ja käsikirjoitukseni sisältöjä.

 

Haluatko oppia lisää? Valitse näistä!

👇👇

 • blogiartikkeli Kirjoitusharjoituksia
 • Kirjoittajan AarreAitta

 

Lisää kirjoitusharjoituksia tästä artikkelista

Kirjoitusharjoituksia – tee nämä 5 ja kirjoita paremmin!

 

Maksuton kurssi ja monipuoliset kirjoituskurssit AarreAitassa

Haluatko parantaa taitojasi kirjoittajana? Voit aloittaa heti ja jopa ilmaiseksi!

Kirjoituskurssit – kirjoittajan AarreAitta

 

Luovin terveisin

Anne

Kirjoita Paremmin -ohjaajasi

kirjoittajaohjaaja, kirjailija ja kustantaja

AK Kustannus ja Kirjoita Paremmin

 

Lähteet:

Emilia Karjula ja Tiina Mahlamäki (toim.): Kurinalaisuutta ja kuvittelua.  Kustantamo Tarke 2017.

 

Kirjoita kommentti