Lapin elävä satu ja Keltanuttuinen Tonttu – esittelyssä lastenkirja
Keltanuttuinen Tonttu saa tehtäväkseen selvittää voimatarinan, Luotteen, joka takaa tuhatvuotisen rauhan Tonttulan Piiloon ihmisten saapumisen jälkeenkin. Luotteen viisi osaa löytyvät Tonttulan taikapaikoista, jotka löytyvät vain salaperäisen Luotekartan avulla. Luotteen osat täytyy viedä Seitakivelle ennen kuin viimeinenkin kesään väsynyt lehti putoaa maahan. Mutta mistä voimatarinan viisi osaa löytyvät, millainen on tämä Lapin elävä satu ja miten Keltanuttuinen Tonttu salaisuuden selvittää?
Lapin elävä satu – Kittilän Könkäällä Levin kupeessa
Keltanuttuinen Tonttu ja Seitakiven salaisuus on jatkoa Keltanuttuisen Tontun tarinalle, jonka tapahtuma sijoittuvat Suomen Lappiin, Leville, Könkään kylään, Tonttulan Elämyskylän maisemiin.
Syntytarina Keltanuttuisen Tontun tarina syntyi draaman keinoin.
Tonttulan maan, metsän ja veden väki sekä osa niihin liittyvistä tarinoista ovat saaneet innoituksensa lappilaisesta perimätiedosta, suomalaisesta kansanperinteestä ja skandinaavisesta mytologiasta.
Molemmissa kirjoissa pääosassa seikkailee Keltanuttuinen Tonttu.

Tervetuloa Keltanuttuisen Tontun Seitakivi -seikkailuun! Tonttutytön kanssa kuvassa kirjan kirjoittanut Anne Lukkarila. Kuva: ©Jamitaphotography
Lue ensin kirja, ja vie sitten perheesi opettavaiseen elämysseikkailuun Tonttulan Piiloon ja mystisen Seitakiven uumeniin!
Seitakivi antaa tehtävän Keltanuttuiselle Tontulle
Tonttutyttö aloittaa seikkailunsa ja Luotteiden etsinnän. Ensimmäinen vinkki löytyy Karhutuolista, jossa istuen ajatukset virtaavat kaukaisiin maihin. Karhutuolilta Keltanuttuinen Tonttu seuraa vihjeitä ja kohtaa Hiitolan vaarat….Lapin elävä satu käynnistyy ja sankari lähtee matkaan!
Keltanuttuinen Tonttu kiiruhti Seitakiveltä kohti Karhutuolia – tonttutyttö tuijotti niin keskittyneesti eteenpäin, ettei kuullut, kuinka synkästä Hiitolasta syvältä metsästä kuului hiisilauman mekkalointia. Viulun vingutus, ruosteisten kulkusten kilinä ja melu kuitenkin voimistui, ja tonttutyttö hätkähti. Hiidet, nuo metsien rumilukset taas häiritsivät metsänväkeä mesoamisellaan.
– ja Shamaanin ennustukset…
Shamaani oli vaiti ja asetti noitarummun lepäämään vasemman käsivartensa päälle. Oikealla hän otti taskustaan Arvan, karhun luun palasen, jonka hän pudotti rummulle. Sitten hän tarttui rummusta roikkuvan narun päässä heiluvaan sauvaan, ja alkoi hitaasti rummuttaa taikasoittimen kiristyvää kalvoa.
Tietäjän talosta löytyy Tonttujen Viisauksen Kirja
Tonttutyttö saa kuin saakin vihjeen Shamaanilta,ja se saa hänet kiiruhtamaan läpi Haltijakansan valtakunnan, kohti Tietäjän taloa ja Tonttujen Viisauksien kirjaa.
Tonttutyttö seurasi Valtaria, joka lähestyi määrätietoisesti jalustalla lepäävää Tonttujen Viisauksen kirjaa. Kun tonttutyttö pääsi Valtarin viereen, katsoi tämä tyttöä tarkasti.
”Jos haluat vastauksen Viisauksen kirjalta, tulee sinun miettiä kysymystäsi ankarasti ja esittellä se lyhyesti Kirjalle. Kysymyksessäsi saa olla vain yksi asia, ja sen pitää olla lyhyt. Tiedä siis, mitä kysyt, niin saat vastauksen”.
Seitakiven sisältä löytyy Maahisten valtakunta
Tonttujen Viisauksien kirjasta Keltanuttuinen Tonttu löytää Luotekartan, joka ohjaa Keltanuttuisen Tontun läpi Seitakiven salaisuuksien: läpi Maahisten tunnelin ja metsän.
Keltanuttuinen Tonttu astui maan alle vievään tunneliin ja koetti totuttaa silmänsä tummaan hämärään. Tunneli tuoksui maalle ja mullalle, ja katosti roikkui voikukkien juuria, ne kutittivat Tonttutytön korvantaustoja.
Tunnelissa kuului matalaa huminaa , joka tuntui muuttuvan säveliksi sitä mukaa kuin tonttutyttö eteni tunnelia pitkin. Välillä kuului nopea humahdus ja ilmavirta heilautti keltaisen nutun helmaa, eikä tonttutyttö voinut olla varma, oliko se joku maan väestä vai kävikö tunnelissa vain tuuli.
Vihjeet ohjaavat Keltanuttuisen Tontun aina Taikaperunakellarille saakka, jossa häntä auttaa kaipauksensininen maahinen Kaiho.

Pottu-Tontun Taikaperunakellari kätkee sisäänsä maailman voimakkaimmat perunat. Kuva: ©Jamitaphotography
Maakellarin pottulaarit näyttivät tavallisilta perunalaareilta, mutta niissä oli mitä hurjimpia taikavoimia sisältäviä, yöttömässä yössä kasvaneita taikaperunoita.
Toiset perunat pystyivät kaivautumaan maan kuoren läpi ja toiset taas kasvattamaan jättimäisiä varsia, jotka ylsivät korkeimpien puiden latvojen ylle. Pikkuruisimmat taikaperunat pystyivät räjäyttämään jylhimmänkin kallion pieniksi pirstaleiksi.
Kappelin kukon neuvot johdattavat tonttutytön Ihmisten seidalle, josta hän löytää uuden ihmisystävän, Millan.

Ihmisten seita Ukko vartioi Revontulikodan lohilampea ja ihmisten nukkumapyramideja Tonttulan takamailla. Kuva: ©Jamitaphotography
Ylijumalan mukaan Ukoksi nimetty seita oli puinen koristeellinen paalu, jonka puussa oli niin monta vuosirengasta, että vaikka niitä kuinka yritti laskea, eivät ne koskaan loppuneet. Ukolla uskottiin olevan ylijumalan väkevät voimat, sillä se vartioi vettä vettä ja veden väkeä —Ukko piti myös huolen siitä, etteivät veden väki ja suurten lumpeenlehtien alla lymyilevä Näkki päässeet tekemään liikaa pahojaan.
Tervetuloa Lapin elävään satuun, Keltanuttuisen Tontun seikkailuun
ja
ihmeellisen Seitakiven salaisuuksien maailmaan!

Tervetuloa Keltanuttuisen Tontun seikkailuun! T: Anne, keltanuttuinen kirjailija – Kuva: ©Jamitaphotography
Haluatko kirjoittaa oman kirjan? Tule kässärikurssille ja tee haaveesta totta!
Tällä verkkokurssilla kirjoitetaan omaa kirjaa omaan tahtiin: olitpa omasta kirjasta haaveileva tai sellaista jo työstävä, saat työkalut käsikirjoituksen tekemiseen valmiiksi näiden 7 askeleen avulla.
Saat joka viikko uudet materiaalit ja tehtävät, joiden avulla saat ryhtiä kirjoittamiseen ja kaikki tarvitsemasi työkalut oman käsikirjoituksesi työstämiseksi kirjaksi asti.
Tällä kurssilla käymme läpi nämä asiat:
1.viikko: Idea, aihe, teema, näkökulmaratkaisut ja kirjan nimi
2. viikko: Synopsis, rakenne ja luvutus
3.viikko: Juoni, draaman kaari ja käännekohdat
4.viikko: Uskottavan ja koukuttavan kuvaamisen tekniikat
5.viikko: Henkilökuvauksen työkalustoa: moniulotteisuus ja motiivit, päämäärät
6.viikko: Editointi, käsikirjoituksen malli ja muoto
7.viikko: Oman kirjan julkaisukanavat: omakustanne ja kaupalliset kustantamot