Tulevaisuudesta kirjoittaminen – megatrendit kirjoittajan työkaluna

Kun kirjoitamme keksimäämme tarinaa, sijoittuu se lähes luontaisesti johonkin ajankohtaan elämässämme tai ainakin ihmiskunnan historiassa. Omaelämäkerralliset tekstit ja sukutarinat luontaisesti sijoittuvat jonnekin tiettyyn aikaan, mutta kun puhumme kaunokirjallisuudesta ja fiktiosta, voimme sijoittaa tarinamme minne meitä huvittaa. Tarinan siirtäminen vaikkapa menneisyydestä nykyhetkeen tai tulevaisuudesta kirjoittaminen on myös oiva tapa etäännyttää kirjoituksesi. Lue miten hyödynnät megatrendit kirjoittajan työkaluna ja kirjoita paremmin!

 

 

Tekstin etäännyttäminen tarkoittaa sen muokkaamista niin, ettei alkuperäiset henkilöt ja tapahtumat ole enää tunnistettavissa, mutta tarinan ydin ja sanoma silti säilyy. Jos siis haluat kertoa tarinan menneisyydestäsi, mutta et halua, että sinua tai muita henkilöitä tunnistetaan, voit siirtää tarinasi ajassa reilusti eteenpäin ja siten etäännyttää tekstisi alkuperäisestä miljööstä, todellisista henkilöistä ja ajankuvasta.

Ehkä sinulla on jo jokin tarina tai novelli kirjoitettuna. Kokeile siirtää se eri aikaan! Tai kokeile muuten vain kirjoittaa itsellesi oudosta ajankohdasta.

Jos vaikkapa olemassaoleva tarinasi käsittelee elämää vaikkapa 1960-luvulla, miten se muuttuu jos siirrät sen tähän päivään, 2020- luvun liepeille? Tai vielä rohkeammin 2030- tai 2040-luvulle!

 

Tutustu sukupolvien eroihin

Mitä keinoja uskottavaan siirtämiseen tarvitaan? Jotta ajankuva olisi uskottava, on meillä oltava käsitys sen ajan maailmasta, johon tarinamme sijoittuu.

Tärkeää on myös ottaa huomioon sukupolvien erot asenteissa, arvomaailmassa ja käyttäytymisessä. Siitä voit oppia lisää tästä artikkelista, jossa kirjoitin kirjeen z-sukupolvelle. Artikkeli sisältää myös kirjoitusharjoituksen!

 

Kirjoitusharjoitus – kirje zetalle

 

 

Sinun vuorosi  – tärpit aikakauden kuvaamiseen

 

Mitä uutta tulossa?

Olipa käsikirjoituksesi aikakausi mikä tahansa, on tästä listasta hyötyä, kun hahmotat aikakautta ja kirjoitat, miten se ilmenee osana tarinaa, miljöötä ja juonenkulkua. Vastaa näihin kysymyksiin niin aikakautesi piirtyy tarkemmin ja uskottavammin:

 

✅kuka / ketkä ovat vallassa?

✅millaista teknologiaa käytetään?

✅millaisia ammatteja on?

✅millaisia kulkuvälineitä käytetään?

✅mihin ihmiset uskovat?

✅millainen on ihmisten arvomaailma?

✅mitkä asiat ovat hyvin – entä huonosti?

✅mitä ihmiset syövät?

✅millaista muoti on?

 

Pelaa tulevaisuuspeliä trendikorteilla

Jos innostuit aiheesta, tätä et halua missata:

 


Jos haluat apuvälineitä tulevaisuudesta kirjoittamiseen, tilaa omaksesi maksutta Sitran Megatrendikortit!

Voit ladata Megatrendit myös suoraan käyttöösi PDF-tiedostona.

Ja jos haluat päästä suoraan ja nopeasti asiaan, tässä  video Megatrendit 5 minuutissa.

 

 

Kortit käsittelevät tulevaisuuden megatrendejä, joista suurin osa on selkeästi jo nyt näkyvissä. Korteista on apua siis sekä nykyhetkestä että tulevaisuudesta kirjoittamiseen.

 

Tärppi korttipeliin: Kortteja on hauska käydä läpi itsekseenkin ja antaa ideoiden virrata vapaasti. Mutta kaverin kanssa homma voi olla vielä hauskempaa! Yhdessä voitte korttien avulla kehitellä uusia tarinoita, henkilöitä ja juonenkulkuja. Tai jos teillä molemmilla tai toisella teistä on jo tarina tehtynä tai työn alla, voitte yhdessä tuoda sen nykyaikaan tai viedä sen tulevaisuuteen! Kortteja on kaikkiaan 46 kpl ja ne taatusti herättävät ideoita, joten varatkaa sessioonne pientä naposteltavaa 🙂

 

Haluatko oppia lisää? Sukella Kirjoittajan AarreAittaan tai lue lisää aiheeseen liittyen

Kirjoituskurssit – kirjoittajan AarreAitta

Kirjoita kommentti