Stand up -huumorin kirjoittaminen on luovaa työtä – kurkkaa koomikoiden kuusi kirjoitusvinkkiä

Luettuani stand up -oppikirjan Liian nätti lavalle hämmästelin miten paljon stand up -huumorin kirjoittaminen sisältää kaunokirjallisen proosan kirjoittamisen tekniikoita. Ja miksipä ei, sillä vaikka stand up -komiikassa samoillaan usein omakohtaisten kokemusten maailmassa, on kyseessä yhtä kaikki luovan kirjoittamisen prosessi. Lue artikkelista, mistä on kysymys ja nappaa koomikoiden inspiroimat tärpit hyödyksesi!

 

Stand up eli lavakomiikka on noussut suosituksi viihdyttämisen lajiksi meillä Suomessakin. Laji on jopa vientituote, kun maailman hauskin mies Ismo Leikola lähti omille vienninedistämismatkoilleen huumorin siivittämänä.

Mutta miten stand up -huumori syntyy ja mitä siitä voisi oppia kirjoittajana vaikkei lavoille asti tohtisikaan?

Komiikan konkarit Ida Grönlund ja Anna Rimpelä paljastavat Gummeruksen kustantamassa kirjassaan salaisuutensa, jotka kuulostavat prosaistin korvaan yllättävän tutuilta ja käyttökelpoisilta.

 

Ensivaikutelma tehdään ensimmäisen 3 sekunnin aikana

No näinhän se on kirjankin kirjoittamisessa. Kirjailija Sofi Oksanen kertoo Kristan Lukupiiri – podcastissa, että jos kirjan ensimmäiset virkkeet ei imaise mukaansa niin se on sitten siinä. Aloituslause on tärkeä. Sen lukemiseen menee ehkä se kolme sekuntia, samassa ajassa yleisö tekee ensimmäiset olettamansa lavalle astelevasta stand up -koomikosta.

 

Löydä lavahenkilösi kärjistämällä

Stand up -koomikon kannattaa jo alussa rakentaa itsestään lavahenkilö. Hyvä keino on karrikoida itseään ja omia piirteitään. Stand up -koomikko on oman settinsä päähenkilö, mutta kirjoittajallekin karrikointi on oivallinen työkalu kun luo sivuhenkilöä. Kun aikaa ja tilaa on rajatusti, karikatyyri toimii monitulkintaisuutta paremmin!

Millainen on henkilösi ydinminä eli arkkityyppi? Kirjoita paremmin ja uskottavammin

Stand up -huumorin kirjoittaminen  – kirjoita siitä mistä tiedät

Stand up -koomikkokin joutuu tekemään paljon tiedonhankintaa asioista, joiden tiimoilta heittää läppää. Vaikka jutut vaikuttavat hetkessä keksityiltä ja hatusta heitetyiltä, ohje stand up -piireissä on, että kirjoita omista havainnoista ja kokemuksista eli siitä mistä tiedät.

Tämä on oiva ohjenuora myös prosaisteille: kirjoita dekkariisi tai romaaniisi henkilöille työ tai harrastuksia, joista itse tiedät. Näin luot uskottavuutta omaan kirjalliseen settiisi.

 

Oman äänen löytäminen kestää – tee toistoja seitsemän vuotta

Ehkä aivan kaikilla prosaisteilla ei mene niin kauan oman äänen löytämiseen, mutta joillain aivan varmasti. Harjoittelua se vaatii, kuten kaikki jossa haluaa kehittyä hyväksi.

Toistoa, yrittämistä ja erehtymistä. Oppimista!

Sanotaan, että koomikon täytyy tehdä sata keikkaa ennen kuin tietää lajista mitään.

Sama idea on kaikessa luovassa kirjoittamisessa. Kirjoittamaan oppii kirjoittamalla ja lukemalla. Toistojen määrä merkitsee.

 

Kun teet tragediasta komiikkaa – etäännytys vaatii aikaa

Moni omasta elämästään kirjaa kirjoittava kipuilee vaikeista asioista kirjoittamisen kanssa. Uskallanko, osaanko? Tuleeko tekstistä paatosta, jota kukaan ei jaksa kahlata läpi?

Stand-up komiikassa voidaan repiä huumoria myös katastrofeista ja tabuista. Sääntönä kuitenkin on, ettei liian aikaisin. Anna ajan kulua niin sekä sinä että yleisösi on vastaanottavaisempi aiheelle.

Tiedä häntä sitten, toimiiko kaikissa tragedioissa!

 

Tragedia + aika = komedia  – Woody Allen

 

Ideoi kaverin kanssa kirjoitustreffeillä

Usein koomikot ideoivat uusia juttujaan toisiaan tavatessaan. Anna ja Ida tapaavat toisiaan kirjoitustreffeillä, livenä tai puhelimitse. Kirjoitusteffeillä he pallottelevat keskeneräisiä ideoitaan.

Kirjoitustreffit on mainio tapa kaikille kirjoittajille testata tekstiensä ideaa, aihetta ja rakenteen toimivuutta. Treffeillä voi myös kirjoittaa.

Tai satsaa kunnolla ja osallistu kirjoitusretriittiin!

Idan kirjan voit tilata Gummerukselta.

Kirjoittajan tärkein ominaisuus

Kirjan mukaan stand up -koomikon tärkein ominaisuus on nöyryys. Kirjojen kirjoittajat tietävät, että heiltä vaaditaan sitkeyttä.

Lisäksi monet aloittavat stand up -koomikon uransa vasta myöhemmällä iällä. Settejä onkin varmasti helpompi kirjoittaa kun aiheita on kertynyt oman elämänkokemuksen myötä riittävästi ja näkövinkkelikin varmasti laajentunut vuosien varrella.

Myös kirjoittajalle ikä on vain plussaa – elämänkokemusta on kertynyt ja on mistä kirjoittaa.

Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa, kunhan ei ihan viimeinen päivä ole menossa!

 

Kuulin neuvon, että jokainen päivä pitäisi elää niin kuin se olisi viimeinen. Kokeilin, mutta ei se oikein toiminut. Oli nimittäin tosi raskasta soitella joka päivä kaikille läheisille että tämä on nyt mun viimeinen päiväni, että hyvästi nyt sitten.

 

Ida

 

Idasta lisää ja keikkakalenterin löydät täältä: https://www.idagronlund.fi/

 

Haluatko oppia kirjoittamaan huumoria ja muutakin?

Sukella Kirjoittajan AarreAittaan, uppoutumisvaroitus!

Kirjoituskurssit – kirjoittajan AarreAitta

 

terveisin

Anne

Kirjoita Paremmin -ohjaajasi

akkustannus.com

kirjoitaparemmin.fi

 

Kirjoita kommentti