Ideoita ja inspiraatiota kirjoittamiseen – kolme keinoa käyttöösi

Takkuaako kirjoittaminen? Miten saisi luovuuden heräteltyä ja sanasuonen sykkimään? Tässä artikkelissa annan kolme helppoa keinoa, joilla voit herätellä luovuuttasi sekä saada ideoita ja inspiraatiota kirjoittamiseen. Usein yksinkertaiset konstit löytyvät aivan läheltäsi. Nappaa tärpit käyttöösi, inspiroidu ja kirjoita paremmin!

Luovuus on kumma juttu. Joskus ideoita virtaa solkenaan ja mielikuvitus tarjoilee mukaansatempaavia tarinan alkuja ja juonenkäänteitä. Joskus taas sitten ei.

Pahimmillaan tilanne eskaloituu kirjoittajan blokiksi, voit lukea siitä lisää tästä artikkelista ja napata täältäkin kolme keinoa blokin voittamiseen:

 

Kirjoittajan blokki – näin taklaat tyhjän paperin kammon

 

Toivottavasti kuitenkaan tilanteesi ei ole äitynyt blokiksi asti – tyhjän paperin alle on kurja sortua. Jotta saat eskaloituvan tilanteen kiinni ajoissa, hae iloa, intoa ja inspistä vaikka et olisi täysin kirjoituskykyinen.

Sisäinen kirjoittajasi nimittäin työskentelee silloinkin, kun et kirjoita. Hyödynnä häntä ja laita alitajunta töihin – ennen kuin huomaatkaan tartut kynään tai säntään näppäimistölle, ja teksti soljuu taas kuten pitääkin!

 

Sinun vuorosi – tässä kolme keinoa käyttöösi

 

✅Ideoita ja inspiraatiota kirjoittamiseen- silloin kun et kirjoita

Aina ei siis kannata puskea väkisin. Monesti yksitoikkoinen fyysinen tekeminen avaa ajatushanat, kunhan et sorru laittamaan nappeja korviin ja kuuntelemaan samalla jotain – siis mitään.

Itselläni ideoiden esille houkutteluun toimii kävely, uinti ja siivoaminen. Ja pyöräily! Mikä vaan toistuva fyysinen liike, johon ei tarvitse kiinnittää mitään huomiota. Muista, ettet anna periksi heti ensimmäisen 15 minuutin jälkeen, vaan jatka ainakin 30-45 minuuttia. Ja ta-daa! Sieltä niitä ideoita alkaa sitten virrata.

Jos mahdollista, varaa ulottuvillesi jokin muistiinpanoväline: kävellessä voisi toimia puhelimen sanelin, siivotessa vihko ja kynä pöydälle. Uidessa olen saanut monta ideaa, silloin ei auta kuin koettaa pitää niistä kiinni niin kauan, kunnes pääsee pukuhuoneeseen saakka näpyttämään ajatukset muistiin 🙂

 

✅Juoni-ideoita – inspiroidu draaman kaaresta ja sankarin matkasta

Hyödynnä juonen ideoinnissa draaman kaarta! Tässäkään ei tarvitse heti tarttua kynään, vaan voit pyöritellä ideaa päässäsi: ”Miten hyödyntäisin draaman kaarta tarinassani?”

Tässä kuva, jonka kuhunkin vaiheeseen voit keksiä mitä inspiroivampia käännekohtia!

Pähkäile ennen kirjoittamista, millaisiin tilanteisiin ja käännekohtiin päähenkilösi ajautuu? Mieti juonenkulku valmiiksi! (kuva: Peda.net)

 

✅Inspiroidu äänistä – kuuntele, keskity, kehittele ja kirjoita!

Äänistä voit inspiroitua missä tilassa vain. Vaikka kotonasi! Sulje silmäsi ja keskity kuuntelemaan.

Mitä kuulet? Kuuntele riittävän pitkään.

Ota kynä, istu alas  ja kirjoita, mitä kuulet – koeta löytää kuulemallesi kuvaavia vertauskuvia.

 

Kirjoitusharjoitus -ideoita ja inspiraatiota kirjoittamiseen

Anna ajatuksen viedä kohti tarinaa, vaikka näin:

❓ Kuulostaako pyykkikone myrskyävältä mereltä?

❓ Ja vielä tarkemmin: miltä  myrskyävä meri kuulostaa?

❓ Näyttää?

❓ Tuoksuu?

❓ Keitä myrskyävän meren äärellä on?

❓ Mistä he puhuvat? 

Kirjoita ääniä ylös ja tallenna tekstit myöhempää käyttöä varten. Ehkäpä ne löytävät paikkansa myöhemmin jossain runossasi, novellissa tai jopa romaanissa!

 

Kirjoita kommentti