Kirjahylly kämmenelläsi

Tutustuin e-kirjojen maailmaan ensin käyttäjän näkökulmasta ja huomasin miten helppoa e-kirjojen ostaminen verkkokaupoista ja lainaaminen kirjastojen valikoimasta onkaan. Omassa puhelimessani kulkee mukana hyllymetreittäin – vai pitäisikö sanoa bittimetreittäin – haluamaani kirjallisuutta. Kämmenkirjahyllystäni voin valita haluamani makupalan luettavakseni missä ja milloin vain.

 

E-kirjojen suosio vaikuttaa kustannusalaan ja tuuppaa toimijoita kohti modernimpia toimintamalleja. Kuluttajat kyseenalaistavat luku- ja ostotottumuksia. Äänikirjojen suoratoistopalvelujen suosio on huimassa kasvukiidossa.

Kirjailijat puolestaan kyseenalaistavat ansaintalogiikkaa, jossa kaupallinen kustantaja saa tuotosta suurimman osan, ja kirjoittajalle jää roposia.

Äänikirjojen tekeminen on vielä kallista omakustantajalle. Sen sijaan e-julkaisut mahdollistavat kustannustehokkaasti myös harrastekirjoittajien julkaisutoiminnan.

 

Sinä kirjoitat ja sinä julkaiset – e-kirja on helppo tapa aloittaa

E-kirjan tekeminen kansainväliseen ePub-muotoon on kaikkien ulottuvilla. Helpoiten se onnistuu, kun annat kirjasi taittajalle sen tehtäväksi, samalla kun hän suunnittelee siihen muutkin asiat kuten kannen ja graafisen ilmeen.

Helpoin tapa saada kirjasi diginä esille on tehdä valmiiksi taitetusta käsikirjoituksestasi PDF-versio. Sitä käytetään paljon oppaissa ja tietokirjoissa, etenkin jos julkaisua myydään itse oman verkkokaupan kautta.

PDF on hyvä valinta myös silloin, kun e-kirjasta halutaan näköispainos eli ulkoasuun tai taittoon ei haluta muutoksia. Tällaisia voivat olla vaikkapa runokirjat.

Voit vertailla PDF:n ja ePub:in luettavuuden eroja vaikkapa tästä Kurssiantologiajulkaisuista.

Äänikirjat kasvattavat myös suosiotaan lujaa vauhtia. Oletko muuten jo lukenut artikkelini

Moniaistinen kirja – uusi tapa lukea

E-kirjan etuna on myös se, ettei siitä lopu painos kesken. Koska e-kirja on käytännössä tiedosto, yksinkertaisimmillaan voit vaikka  markkinoida sitä somessa ja myydä sitä sähköpostitilaus-periaatteella.

Voit toki myydä e-kirjaa omilla nettisivuillasi tai tehdä sopimuksen niiden toimijoiden kanssa, jotka myyvät e-kirjoja kuluttajille, toisille verkkokaupoille ja kirjastoille. Esimerkiksi Ellibs ja E-painos toimivat tällaisina jakelijoina. Ellibsin sivuilta saat kattavaa lisätietoa e-kirjoista. Huom: Ellibs edellyttää sopimuksen tekoon y-tunnuksen.

Tiesitkö, että suomalaista tunnetuista kirjailijoista Juha Vuorinen aloitti riippumattomana, itsenäisenä kustantajana eli indiekustantajana jo vuonna 1995, ja myy kaiken tuotantonsa oman Diktaattori-kustantamonsa kautta? Verkkokaupasta saa tuotannon myös e-kirjoina aina Juoppohullun päiväkirjaa myöten.

 

Sinä myös myyt ja markkinoit?

Veikkaan, että useimmat kirjoittamista rakastavista haluavat vain kirjoittaa. Taittaminen ja graafinen suunnittelu, e-kirjojen teko-ohjelmistot, sopimusten teko jälleenmyyjien kanssa, verkkokaupan perustaminen ja markkinointityö lähinnä kauhistuttavat.

Apua pieniin painoksiin ovat tarjonneet palvelukustantamot. Niiden ongelmana kirjoittajan näkökulmasta voi olla julkaisu – ja yksinmyyntioikeuksien siirtyminen kustantamoille, varsin laiha määrä painettuja kirjoja omaan käyttöön, markkinoinnin puute ja vaatimaton, jopa vain 10% palkkio per myyty kirja.

Oman kirjan  – olipa kyseessä fyysinen kirja tai e-kirja – myyminen ja markkinoiminen on kuitenkin ihan kaikkien opeteltavissa.  Tässä sinulle 10 vinkkiä oman kirjan myyntiin ja markkinointiin!

10 vinkkiä oman kirjan myyntiin ja markkinointiin – nollabudjetin läpimurtotekniikka

 

Kirjoituskurssi hyödyksesi – maksuton jatkuva tilaus sähköpostiisi

 

Ennen kuin voit julkaista oman kirjan, pitää se ensin kirjoittaa.

Haluatko parantaa taitojasi kirjoittajana? Voit aloittaa heti ja vieläpä ilmaiseksi! Saat vaihtelevasti vinkkejä luovan kirjoittamisen eri lajeihin: proosaan, lyriikkaan, draamaan ja tietokirjoittamiseen.

Kirjoita paremmin -maksuton jatkuva sähköpostikurssi

Kirjaudu, niin saat

 • vinkkejä ja kirjoitusharjoituksia kirjoittamisen ja julkaisemisen tueksi
 • tietoa uusista bloggauksista
 • uutisia Luovan Kirjoittamisen ja Luovan Kustantamisen uusista tuulista
 • ennakkotietoa tulevista AK Kustannuksen palveluista, e-kirjoista ja muusta tuotannosta
 • reiluja tarjouksia VAIN kuukausikirjeen tilaajille! Kurkkaa tämänhetkinen valikoima Kaupasta.

Kuukausikirjeen tilaaminen ei velvoita sinua mihinkään, ja voit kirjautua  helposti pois sähköpostilistalta milloin vain.

Tervetuloa – KIRJAUDU TÄSTÄ!

Anne Lukkarila

kirjoittajaohjaaja, kirjailija ja kustantaja

www.akkustannus.com

www.kirjoitaparemmin.fi

 

3 kommenttia

 1. Mervi Korhonen 23.3.2022 klo 11:05 pm

  Minä olen kirjoittanut koneelle PDF kaksi lastenkirjaa ja novellin tosielämästä, maalaan ja piirrän kuvat itse. Lastenkirjat ajattelin kysyä kiinnostuneelta tuottajalta ja julkaisijalta. Novellin laitan varmaan e-kirjana ja muutaman jo tiedetyn ostajan takia painettu versio. Aloitin runokirjan kuvittamisen se saa minua rentoutumaan. Näen paljon erikoisia unia. Se on sukuvika. Ukrainan sota on huolettanut, en ole ollut netissä pitkään aikaan. Kirjoitan ja maalaan manuaalisesti. Otan itseäni niskasta kiinni, että otan yhteyttä antamiisi lastenkirja ja runokirjakirja kustantajiin.

  • Anne Lukkarila 24.3.2022 klo 5:04 am

   Hei Mervi ja hienoa, että kirjoitat ja osaat vielä taiteilla kuviakin! Unet ovatkin oivaa materiaalia runoihin ja lasten satuihin 🙂 Hyvin ymmärrän tuon huolesi, se on meille kaikille yhteinen…Kannattaa käydä tutustumassa kustantajien sivuihin ja tarjota kutakin genreä sinne, missä sitä julkaistaan. Perinteisesti Karisto julkaisee lastenkirjoja muiden suurempien ohella, samoin runoutta ja novelleja löytyy yleiskustantamoilta, pienemmistä mm. Robustokselta. Parhaiten asia selviää googlettelemalla – kustantamot kertovat hyvin kyllä sivuillaan, mitä lajeja kustantavat tai eivät. Kovasti onnea kaikkiin kirjaprojekteihisi!

  • Anne Lukkarila 25.5.2022 klo 6:09 pm

   Hienoa, että kirjoitat!✍️ tsemppiä projekteihisi, Yst terv Anne

Kirjoita kommentti