Omakustanteesta miljoonabisnes – kirjojen kaupallistamisen harmaat sävyt
Latasin lomamatkalle lukemiseksi Fifty Shades of Grey-sarjan kirjat, joista luin ensimmäisen Sidottu ja toisen Satutettu. Millainen olisi tämä kirjojen kaupallistamisen menestystarina lukuelämyksenä? Ensimmäisten sivujen jälkeen lentokoneessa pyörittelin silmiäni… hei haloo!!! Mies on komea, vapaa multimiljonääri ja nainen on 21-vuotias neitsyt. Just. Pitäisikö minun lukea tätä harlekiinipornoa nyt sitten peräti kaksin kappalein? Myönnettävä oli kuitenkin, että tästä omakustanteesta on kasvanut miljoonabisnes. En kuitenkaan punastunut.
Pöytälaatikosta bisnekseksi
Päätin kuitenkin lukea nuo kaksi eroottista nykyajan klassikkoa, sillä kirjasarjasta on tullut maailmanlaajuinen kaupallinen ilmiö, jonka ympärillä pyörii miljardibisnes: elokuvia, aikuisviihdetarvikkeita, viinejä, asusteita, parodioita…
Lisäksi kirja sai päivänvalon omakustanteena. En ihmettele, että käsikirjoitus on palautettu kaupallisilta kustantajilta, mikäli se sitä kierrosta on aikanaan tehnyt. Itse olisin antanut hylsyn ensimmäisen 30 sivun perusteella.
Mutta kirjallisiin ansioihin menestys ei perustukaan. Kieltämättä E L James kuvaa rohkeita kohtauksia varsin suvereenisti – taustatutkimusvaihe on taatusti ollut mielenkiintoinen! Trilogian päätösopuksen Vapautettu lukemisen jätin kuitenkin jo väliin. Samoin vastailmestyneen miesnäkökulmasta kirjoitetun Greyn.
Kaava oli jo selvillä.
Faneja on maailmalla paljon. Kirjoja kaikissa muodoissaan on myyty tähän mennessä kaikkiaan yli 125 miljoona kappaletta.
Punaviiniä ja parodioita
Tohina kaupallisessa mielessä kirjan tiimoilla sen kuin yltyy. Kirjailija myy omassa verkkokaupassaan tarvikkeiden ja valikoitujen viinien lisäksi jopa teddy-bear nalleja asiaankuuluvilla vermeillä varustettuna. Christian Grayn harmaasta silkkisolmiosta on tullut Tšehovin kivääriin verrattava kulttiesine – solmion saa tilattua noin kympillä.
Maailmalla kirjasarjan nimen alla myytävät aikuisviihdelelut käytetään aina hyväksytettävänä kirjailijattarella itsellään. Tuotesarja on hyvin suojattu, mutta plagiaattejakin arvattavasti löytyy pilvin pimein.
Kirjakauppojen sivuilta sarjaa selatessani huomasin, että trilogia on innoittanut muitakin tarttumaan kynään tai käymään näppäimistön kimppuun. 12 Shades of Surrender on antologia, jossa puolentusinaa novellistia on heittäytynyt eroottisen fantasian maailmaan. Konsepti on ilmeisesti toiminut, sillä samoja novellisteja löytyi 10 Shades seduction novellikokoelmasta. BSDM on näissäkin yhdistävä tekijä.
Mielenkiintoista on myös, kuinka graafisessa ilmeessä kuten kirjojen kansissa jäljitellään häikäilemättä alkuperäisiä versioita.
Kieli poskellakin on sarjaa parodioitu: kirjailijanimi C.T.Grey on luonut hengentuotteen Fifty sheds damper, jonka vapaata suomennosta voi itse kukin pohtia (shed=vaja, katos, romu). Ainakin tässä parodian esittelytekstissä oli varoitus:
WARNING: Shed addiction can seriously affect your health. Please read responsibly.
Muitakin löytyy, kuten Fifty Shades of Louisa May a Memoir of Transcendental Sex, tekstitaituriksi tunnustautuu tässä Louisa May Anonymous.
Kirjasta konseptiksi – omakustanteesta miljoonabisnes
Fifty Shades -konsepti kattaa nykyään jo kaikkea huppareista kasvomaskeihin, kirjailija myy niitä omassa nettikaupassaan.

Hmmm… olisihan siellä tällainen kirjoittajaakin kiinnostava muistikirja
Kaikki tämä oheistarjonta, joka alkujaan lähti yhden naisen yhdestä omajulkaisusta, on kaupalliselta arvoltaan niin valtavaa, että se herätti miettimään sitä, olisiko tällaiselle kirjojen maailmojen tehokkaammalle konseptoinnille tilausta laajemminkin. Angry Birds ja muut pelitalot taitavat tempun kyllä, mutta entä me kirjojen kirjoittajat – tietokirjailijat, runoilijat, prosaistit, fantasiakirjailijat, novellistit?
Millaisen tuotteiston sinä loisit omalle julkaisullesi?
Suomessa vahvin tekijä on perinteisesti ollut Muumit, joiden kaupallistamistoimet perustuvat lisenssointiin.
Yksi konseptoinnin kotimaisista onnistujista on SunInEye Produstion:in Pikkuli , joka on tuotteistettu kumisaappaiksi, matkalaukuiksi, mobiilisovelluksiksi ja vientituotannoiksi. Miten yhdestä lastenkirjasta tuli vientikonsepti? Blogissani Tarina taipuu Tuotteiksi kerron Pikkulin tarinan.
Tee nämä kolme asiaa ja konseptoi kirjasi
Jos haluat ansaita kirjoittamisella uudella tavalla, niin säästä alkutuotantokustannuksissa ja satsaa tuotekehitykseen!
- kirjoita e-kirja, jossa on The Maailma, jonne muutkin haluavat
- tee E L Jamesit eli Omakustanteet tai tässä tapauksessa Itsejulkaisut (englanniksi, sillä muuten et yllä miljooniin)
- tee Kirjastasi Konsepti
Sitä paitsi oman kirjan ja e-kirjan teko on melko helppoa, ja itsetehtynä jopa ilmaista.
Haluatko julkaista omakustanteen? Tässä kurssi sinulle!
Olen tehnyt sinulle kädestä-pitäen-kurssin oman kirjan julkaisuun, myyntiin ja markkinointiin. Tällä tehokurssilla saat kaiken tarvittavan tiedon oman kirjan julkaisuun, jakeluun, myyntiin ja markkinointiin. Jos sinulla on käsikirjoitus, miksi et laittaisi sitä kansiin? Tai tee e-kirja! Tällä kurssilla saat selkeät ohjeet etenemiseen. Saat myös vastauksia siihen, mitä oman kirjan tekeminen maksaa ja miten kirja tulisi hinnoitella. Kurssilla saat kaiken tarvitsemasi tiedon kirjasi saamisesta myynti-ja jakelukanaviin ja miten sitä markkinoit. Ole oma kustantajasi ja kirjasi on kohta käsissäsi! Klikkaa kuvasta lisätietoja.